erlandlevi

Det är roligt att leva för då får man se hur det går.

Resa i Nordkorea och Sydkorea XLII

Lämna en kommentar

2013 3345

Naturligtvis skulle vi besöka Kim Il Sung också i Kaesong där han stod ståtligt i brons på en kulle och kunde titta rakt ner längs huvudgatan i staden, som han säkerligen inte hade sett medan han levde. Så det var trevligt att han fick chansen nu. Som vanligt en jättestaty, men något var galet. Jag undrar vad Kim Il Sung hade gjort för ont mot Kaesong. Det blev nämligen varken aktuellt med nedläggning av en blomsterkvast eller något bugande. Det var nästan så att man kunde känna sig besviken, eftersom vi nu hade vant oss vid att den ceremonin skulle genomföras.

I stället hamnade vi bland en massa ungdomar modell förskola, som nog hade något av en utflyktsdag. Redan vid Koryo Museum på förmiddagen hade vi stött på mängder av ungdomar på utflykt. Här var det tävling om vem som skulle vinna en stor boll placerad mitt i ringen av barn och så släppte man loss en unge från var sida som rusade till bollen för att lägga beslag på den, men nog tyckte jag det fuskades en hel del med hur man timeade ivägsläppandet. Det uppstod rena rama slagsmålet ibland, dock utan blodvite så länge jag var där. Lite av nordkoreanska gladiatorspel med andra ord. Alla verkade i alla fall ha roligt även om det var riktigt deppiga miner hos en del förlorare. Jag utgår från att man inte kallade den ena sidan för Sydkorea och den andra för Nordkorea, eftersom då skulle utgången ha varit given redan i förväg och gud nåde den unge som inte hade förstått det rätt utan såg till att Sydkorea tog hem vinsten.

Från det här stället hade vi en mycket fin utsikt över den gamla delen av Kaesong (foto) och det skulle ha varit mycket intressant att få ta sig en promenad i den delen av staden, något som tyvärr inte var möjligt.

Lämna en kommentar